Lav din egen rundstabel

Det er ikke alle, der har tid og mulighed for at fælde træer, kløve brænde og stable det i en rundstabel. I stedet må de bestille et brændetårn, så de har brænde til deres brændeovn. Er du en af de heldige, der er nærmest selvforsynende med brænde? Så vil du måske gerne finde ud af, hvordan du laver din helt egen rundstabel. Hvis det er tilfældet, bør du læse med videre for at finde ud af, hvordan du gør det. 

Guide til at lave en rundstabel

Når du skal i gang med at lave en rundstabel, er det meget vigtigt, at den er minimum to meter i diameter. Efter du er blevet bevidst om dette, kan du gå i gang med din rundstabel på følgende måde:

  • Lav et vandret og cirkulært fundament
  • Byg derefter stablen op i en stabil cylinderform
  • Fyld midten af stablen op med det brænde, der ikke er lige
  • Når din stabel er omkring en meter i højden, skal du lægge brændestykkerne længere ind lag for lag
  • Det er en god idé at afslutte stablen med et lag brænde, hvor barken vender opad

Andre fordelagtige tips om brænde

Når du har færdiggjort din brændestabel, bør du ikke pakke den ind i plastik, da det giver grobund for mug og svamp i brændet. Du bør også have in mente, at du aldrig må lave en brændestabel op af en mur. 

Hvis du gør det, får det inderste brænde nemlig ikke luft og kan tørre. Du kan tjekke, om brænde er tørt ved at slå to stykker mod hinanden. Lyder der en skarp og høj lyd, så er brændet tørt og klar til brug.